sábado, 28 de mayo de 2016

La vinya

La vinya
Avui dissabte dia 28/05/2016 a les 11 del mati he anat a la borda, una casa de pagès que tenim a les afores, al costat de Vilamitjana. Jo estava prenen el sol quan m’he fixat en la vinya que tenia allà al costat.

Què és la vinya?
El seu nom científic és Vitis.
La vinya és una liana enfiladissa que s’agafa a qualsevol suport mitjançant circells ramificats que apareixen oposats a les fulles. Les tiges, que habitualment es tallen en les varietats cultivadores, poden arribar a tenir una gran longitud i enfilar-se als arbres, aquesta característica s’aprofita en forma alta de conreu o parra. Les fulles són de forma palmada i tenen cinc lòbuls principals més o menys marcats i retallats. Floreix entre maig i juny. El fruit és una baia comestible anomenada raïm, que pot ser de forma i color variables, des del verd groguenc a colors foscs segons la varietat.

On es cultiva?
A Catalunya el paisatge rural mediterrani clàssic, amb grans esteses d'olivera i vinya, es troba en punts molt concrets del territori. Tret d'algunes comarques molt especialitzades en un conreu com el Penedès o les Garrigues, els camps d'aquests conreus solen ser allunyats de les grans vies de comunicació.
L'Empordà es considera el punt d'arribada presumpte de la vinya a la península Ibèrica. A l'Antiguitat hi ha documentades exportacions a Roma de vins de Tarragona, d'Alella i de Mallorca.
 La fil·loxera, xucladora de l'arrel dels ceps, va destruir una continuïtat de dos mil anys de conreu de vinya en una vintena d'anys el darrer quart del segle XIX.

L’elaboració de vi:
Al setembre de l’any passat la meva família i jo vàrem fer vi dels raïms de la vinya del meu avi. Vàrem emprar la manera tradicional per a fer vi: posarem el raïm en uns cubells i els aixafarem amb els peus. Vaig tenir la sensació que trepitjava globus d’aigua.

Una vegada aixafat tot el raïm, el que vam obtenir ho vam posar en un dipòsit perquè fermentés durant deu dies. Passats aquets deu dies ho vam filtrar i vam embotellar el vi.  









  • Fonts d'informació:
   -Viquipèdia




No hay comentarios:

Publicar un comentario